Soorten latex

Soorten latex

Voor de afwerking van onze matrassen gebruikt Ergosleep® enkel de beste materialen. Daarbij denken we ook aan het milieu. Daarom maken we ook gebruik van natuurlatex dat bij productie het milieu minimaal belast.

 

100 % Natuurlatex – hoogcomfortabel en milieuvriendelijk

Natuurlatex wordt als vloeistof gewonnen. Het is het melksap van de rubberboom, de Hevea Brasiliensis, die in tropische gebieden geteeld wordt.

De grondstof voor de kern is dus 100% natuurlijk en bestaat in grote mate uit CO2. Doordat de in de kern opgeslagen CO2 slechts bij vervanging van de matras terug aan de natuur wordt vrijgegeven en bij de productie geen fossiele brandstof wordt gebruikt, heeft een 100% natuurlatex matraskern een bijzonder lage ecologische voetafdruk. Bij het slapen op natuurlatex, gebruikt men dus een basisgrondstof die zichzelf regenereert via een natuurlijke cyclus.

Om ook de transportlast te minimaliseren wordt natuurlatex in vloeibare vorm naar West-Europa vervoerd. Hier verkrijgt de natuurlatexkern dan zijn vaste vorm door vulkanisatie (uitharding op 115°C) in speciaal ontworpen matrijzen. Het gevulkaniseerde materiaal bestaat uit miljoenen microscopisch kleine open cellen die met elkaar verbonden zijn. Zij vormen een netwerk van luchtkamertjes en – kanalen. Dit garandeert een uitstekende vocht – en warmteregulatie. Natuurlatex heeft een uitzonderlijke veerkracht en puntelasticiteit waardoor de matraskern een bijzonder aangenaam en ondersteunend ligcomfort biedt.

Daarenboven zijn de kernen voorzien van verticale en dwarse uitsparingen. Zij zorgen enerzijds voor extra ventilatiekracht tot diep in de kern toe. Anderzijds wordt hierdoor de tegendruk die de kern biedt gedifferentieerd over verschillende zones zodat elk lichaamsdeel op een correcte manier ondersteund wordt. (bvb. zachter onder de schouders, steviger in de lenden). Door zijn samensteling is natuurlatex bovendien tevens schimmelwerend, bacterie-vrij en huisstofmijt-resistent.

 

Latex

Latex is een synoniem voor rubber. Het wordt als vloeistof gewonnen* en verkrijgt door vulkanisatie (uitharding op 115°C) in speciaal ontworpen matrijzen zijn vaste vorm. Het gevulkaniseerde materiaal bestaat uit miljoenen microscopische kleine open cellen die met elkaar verbonden zijn. Zij vormen een netwerk van luchtkamertjes en -kanalen. Dit garandeert een ideale vocht- en warmteregeling.

Latex biedt tevens een bijzondere veerkracht en puntelasticiteit waardoor de matraskern een aangenaam en ondersteunend ligcomfort biedt. Daarenboven zijn de latexkernen voorzien van verticale en dwarse uitsparingen. Zij zorgen enerzijds voor extra ventilatiekracht tot diep in de kern toe. Anderzijds wordt hierdoor de tegendruk die de kern biedt gedifferentieerd over verschillende zones zodat elk lichaamsdeel op een correcte manier gedragen wordt. (bvb. zachter onder de schouders, steviger in de lenden). Door zijn samenstelling is latex bovendien tevens schimmelwerend, bacterie-vrij en huisstofmijt-resistent.

*Latex kan zowel een natuurlijke als synthetische bron hebben:

  • Natuurlatex: is het sap van de rubberboom (Hevea Brasiliensis die in in tropische gebieden geteeld wordt)
  • Synthetische latex: is een edele kunststof, organisch polymeer en wordt gedistilleerd uit petroleum.

Beide materialen worden steeds gemengd.

Talalay latex

Talalay-latex wordt op een bijzondere wijze geproduceerd. De matrijzen waarin de kernen worden aangemaakt, worden onder vacuüm gevuld zodat een perfect gelijkmatige verdeling van de latex verkregen wordt. Na het vullen wordt de latex eerst op –30°C bevroren waardoor alle cellen openbarsten. Bovendien wordt de kern op dat ogenblik met lucht doorblazen. Hierdoor ontstaat een optimale luchtdoorlaatbaarheid. Vervolgens krijgt de latex door het vulkanisatieproces (uitharding op 115°C) zijn vormvastheid.

Braziliaanse rubberboom

Oeps! Je browser lijkt verouderd te zijn. Hierdoor wordt deze website niet optimaal weergegeven. Installeer de laatste versie van je favoriete browser om deze website optimaal te gebruiken.