Boxspring of lattenbodem? Waar zit het verschil?

Geplaatst op:

Hoe maak ik de keuze tussen een boxspring en lattenbodem?

Boxspring versus bedkader met lattenbodem, een diepgaande vergelijking.

De keuze voor het perfecte bed is een cruciale beslissing die een directe invloed heeft op je slaapcomfort, maar ook op de esthetiek van je slaapkamer. Bij het overwegen van de opties kom je vaak voor een dilemma te staan: ga je voor een elegante boxspring of voor de klassieke charme van een bedkader of bedframe met lattenbodem en matras? Beide bedsystemen hebben hun eigen kenmerken en voordelen, dus laten we dieper ingaan op de vergelijking tussen een boxspring en een ledikant, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij jouw persoonlijke slaapbehoeften en voorkeuren.

Een boxspring of een lattenbodem?

Toen we vroeger spraken van een bed, dan ging het om een bedkader met een lattenbodem en een matras. Met de komst van de boxspring is daar de afgelopen jaren stilaan verandering in gekomen. Mede door het luxe imago van de boxspring, ook wel hotelbedden genoemd, denken we bijna automatisch dat boxsprings beter zijn dan bedkaders met lattenbodems, waardoor boxsprings erg aan populariteit hebben gewonnen. Maar is dat wel zo? Veel hangt uiteraard af van de kwaliteit van de materialen en de matras. In deze blog zoeken we voor jou uit wat het verschil is tussen beide soorten bedden zodat de keuze voor jou gemakkelijker wordt.

Het verschil op het eerste zicht.

Het fundamentele verschil tussen een boxspring en lattenbodem zit hem in de opbouw. Een boxspring bestaat uit een houten bodem (box) met honderden afzonderlijk verpakte veren (pocketveren) en een bijpassend matras zodat het bedsysteem een vrijstaand geheel vormt. Een bedkader is eigenlijk een bedframe waarin een lattenbodem en daarop een matras geplaatst wordt. Een lattenbodem heeft niet noodzakelijk een bedkader nodig en kan eenvoudig op poten geleverd worden zodat het qua prijs voordeliger uitkomt. 

Hoe maak je nu de juiste keuze tussen een boxspring en een lattenbodem?

Sommige mensen vallen voor een boxspring terwijl anderen de voorkeur geven aan een lattenbodem met een bedkader errond. Die keuze heeft vaak eerder te maken met het uiterlijk en budgettaire overwegingen. Staar je echter niet blind op het uitzicht van beide bedsystemen want zoals je wellicht al had vermoed, het uiterlijk zegt niet alles. Zo zijn niet alleen de boxsprings gestoffeerd, je vindt bij Ergosleep® ook prachtig gestoffeerde bedkaders. Denk bij de aankoop van een nieuw bed echter ook aan het slaapcomfort. Dit wordt bepaald door de inhoud van de bedcombinatie. En omdat we allemaal verschillende behoeften hebben, zal de keuze sterk afhankelijk zijn van hoe we het comfort van beide systemen ervaren. We nemen beide bedsystemen even onder de loep … 

Boxspring-Ergosleep

BOXSPRING

Wat is een boxspring?

Dat een boxspring een compleet bed zou zijn is eigenlijk een misverstand. Een boxspring is geen bed, maar niets anders dan een bedbodem. Anders gezegd, een houten box op poten. In die box zitten metalen veren. Bij goedkopere boxspringvarianten kunnen dat zogenaamde bonellveren zijn. Bij Ergosleep® zijn het afzonderlijk verpakte pocketveren die centraal met elkaar verbonden zijn . Dat geeft een groot kwaliteitsverschil in vergelijking met bonellveren. 

De box is standaard gestoffeerd waardoor ze een luxueuze uitstraling heeft. Het is pas als je er een matras oplegt, dat we kunnen spreken van een boxspringbed. Welk matras je erop legt hangt dan weer af van je persoonlijke voorkeuren en je budget. Bij Ergosleep® heb je de keuze uit pocketveermatrassen en latex matrassen. Door aan het boxspringbed nog een gestoffeerd hoofd- en/of voetbord toe te voegen, ontstaat er een complete boxspringcombinatie.

De inhoud van een boxspringcombinatie samengevat.

  • Een gestoffeerde houten box met pocketveren op poten
  • Een matras
  • Optioneel: Een bijpassend gestoffeerd hoofd- en/of voetenbord

Tot de ‘kern’ van de box

De boxspring dankt zijn naam aan de thermisch geharde pocketveren die in vergelijking met deze van een matraskern veel steviger zijn. Wist je echter dat sommige boxsprings hun naam niet verdienen? Laat je niet misleiden door goedkopere boxsprings die goed ingepakt zitten in een leuk gestoffeerde box. Vaak zit daar een gewone schuimkern in verborgen. Deze zogeheten boxsprings hebben niets te maken met de kwalitatieve pocketveerboxsprings die je bij Ergosleep® kunt vinden. 

De afmetingen van een boxspringcombinatie.

Een boxspring is meestal niet groter dan een bedframe. Hij staat immers op zichzelf en kan daardoor niet in een bedframe geplaatst worden. Kies je er voor om een hoofd- en/of voetenbord bij te plaatsen, dan moet je rekening houden met de grootte en de dikte ervan om te weten of de hele combinatie nog in je slaapkamer past.
Net zoals voor een tweepersoons-bedkader bestaande uit 2 lattenbodems en matrassen, bestaat een tweepersoonsboxspringbed ook uit 2 boxsprings en 2 matrassen. Zo kunnen jij en je partner elk een matras kiezen die past bij je eigen voorkeuren en behoeften.  

Wat zijn de voordelen van een boxspring?

  • Ultiem comfort
    Een van de meest aantrekkelijke aspecten van een kwalitatieve boxspring is het ongeëvenaarde comfort dat het biedt.
    De combinatie van een veerkrachtige boxspringbodem en een kwalitatieve matras zorgt voor een slaapoppervlak dat zich naar je lichaam vormt en ondersteuning biedt op precies de juiste plaatsen. 

  • Uitstekende ondersteuning
    Boxsprings zijn ontworpen om een uitstekende ondersteuning te bieden aan de matras en daardoor aan jouw lichaam.
    Dit kan vooral gunstig zijn als je last hebt van rug- of gewrichtsproblemen. Bij Ergosleep® heb je nog het extra       
    voordeel dat je na een SLAAP-DNA® meting perfect weet welk ondersteuningsniveau je nodig hebt in je bedbodem.

  • Stijl en uitstraling
    Boxsprings hebben een luxe uitstraling en zijn beschikbaar in verschillende stijlen, stoffen en bij Ergosleep® in meer dan
    200 verschillende kleuren waardoor ze perfect kunnen passen bij de inrichting van je slaapkamer.

  • Comfortabel hoog
    Boxsprings zijn over het algemeen iets hoger dan bedkaders, wat het in- en uitstappen makkelijker kan maken, vooral voor mensen met mobiliteitsproblemen.

  • Demping en geluidsabsorptie
    De verende constructie van een boxspring kan het geluid absorberen en trillingen verminderen, wat resulteert in een stillere slaapomgeving.

  • Uitstekende ventilatie
    Ondanks het feit dat er bovenop de box nog een matras komt te liggen, laat de afzonderlijk verpakte verenstructuur voldoende ruimte voor een uitstekende ventilatie. 

  • Voor alle budgetten
    Het is vooral de afwerkingsgraad die de prijs van een boxspringbed bepaalt. Bij Ergosleep® vind je een kwalitatieve boxspring aan een marktconforme prijs.

Wat zijn de nadelen van een boxspring?

  • De grootte
    Een boxspringcombinatie kan nogal groot uitvallen. Je zult met de afmetingen van je slaapkamer rekening moeten houden bij de keuze van je bed. 

  • Reiniging
    Tenzij je kiest voor een lederlook stoffering moet je er rekening mee houden dat een met stof gestoffeerde boxspring moeilijker te reinigen is. Vooral bij huisstofallergie kan dit een probleem vormen.

Lattenbodem-Ergosleep

BEDKADER MET LATTENBODEM

Wat is een bedkader?

Een bedkader is een traditioneel bedtype dat bestaat uit een houten of metalen frame waarin een lattenbodem geplaatst kan worden die de ondersteuning biedt voor de matras. Met een matras op de lattenbodem heb je de perfecte basis voor een zalige nachtrust. Bij Ergosleep® heb je de keuze uit verschillende pocketveermatrassen en latex matrassen. 
 
Bedframes zijn bekend om hun eenvoudige en tijdloze ontwerpen. Ze zijn vaak een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid, veelzijdigheid en budgetvriendelijkheid. Net als bij een boxspring kun je een bedframe laten bekleden met stof of lederlook in verschillende kleuren en stijlen zodat ze perfect kunnen passen in eender welke slaapkamer. Bij Ergosleep® kun je aan het gestoffeerde bedkader extra componenten zoals een hoofdbord en een voetbord toevoegen.

De inhoud van een ‘gewoon bed’ samengevat

  • Een gestoffeerd bedkader met pootjes
  • Een lattenbodem al dan niet met poten - indien je een bedkader neemt, zal de lattenbodem geen pootjes meer nodig hebben.
  • Een matras
  • Optioneel een hoofd- en/of een voetenbord

Een lattenbodem als basis

Onze lattenbodems bestaan uit hoogwaardige, flexibele latten van gelaagd of massief beukenhout. De latten zijn gevat in rubberen of Hytrell kunststof lattendragers en zijn met verende draagelementen of bladveren bevestigd aan een metaalframe. Doordat de latten zweven boven het frame voel je de randen van het frame niet terwijl je ligt. Door de verende draagelementen kunnen de latten soepel met je meebewegen, waardoor de lattenbodem comfortabel aanvoelt.

De juiste lattenbodem in jouw bedomranding

Mocht je nog over een goede lattenbodem beschikken met de juiste afmetingen, dan is er veel kans dat hij in je nieuwe bedframe past. Is dat niet het geval, dan zul je samen met je bedframe ook een lattenbodem moeten kopen. 
Voor tweepersoons bedomrandingen heb je twee lattenbodems nodig die met elkaar verbonden kunnen worden met koppelpoten. 
Onze lattenbodems en bedframes zijn beschikbaar in verschillende lengtes en breedtes. 


Wat zijn de voordelen van een bedframe?

  • Budgetvriendelijk
    Een bedframe met lattenbodem is doorgaans een beetje goedkoper dan een boxspring.

  • Simpliciteit en duurzaamheid
    Bedframes worden vaak gekozen vanwege hun eenvoudig en duurzaam ontwerp.
    Ze zijn gemaakt van stevige materialen, waardoor ze duurzaam en bestendig zijn.
    Met een kwalitatieve lattenbodem bieden ze een stevige basis voor je matras.
    Doordat ze doorgaans minder bewegende delen bevatten, gaan ze meestal langer mee.

  • Eenvoudig en flexibel qua stijl
    Een bedframe eist niet alle aandacht op in je slaapkamer en straalt meestal een tijdloze eenvoud uit van rustiek
    tot modern, waardoor het samen met je interieur een harmonieus geheel vormt.
    Het vormt een neutrale achtergrond voor je dekbedovertrekken, hoeslakens, kussenslopen en decoratie.

  • Flexibele matraskeuze
    Met een ledikant kun je verschillende soorten matrassen gebruiken, waardoor je meer vrijheid hebt om de meest
    geschikte matras voor je persoonlijke slaapbehoeften te kiezen. Bij Ergosleep heb je de keuze tussen hoogkwalitatieve pocketmatrassen en latexmatrassen.

  • Meer ruimte
    Lattenbodems zijn minder bombastisch dan boxsprings en nemen meestal net iets minder plaats in de slaapkamer.

  • Gemakkelijker te poetsen
    Voor een grondige poetsbeurt kun je de lattenbodem gemakkelijk uit het bedframe tillen.  

Wat zijn de nadelen van een lattenbodem?

  • Lagere instap
    De ergonomische instap van een lattenbodem is lager dan die van een boxspring. 

Slaapcomfort boxspring versus lattenbodem

Door de populariteit van de boxspring is men geneigd te denken dat deze bedbodem comfortabeler is dan een lattenbodem. Laat dit duidelijk zijn: dit is een fabeltje! Hoewel een boxspring bestaat uit afzonderlijk verpakte veren biedt de lattenbodem met zijn flexibele latten een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning. Hoe dat komt?

Heel eenvoudig: bij Ergosleep® heb je de keuze uit verschillende ondersteuningsniveaus in zowel de boxsprings als de lattenbodems. Daardoor vindt iedereen een bedbodem die past bij zijn lichaamsprofiel of SLAAP-DNA®. Bovendien zijn onze boxsprings en lattenbodems zowel verkrijgbaar in een vlakke versie als in een manueel of elektrisch verstelbare versie.
Is er dan eigenlijk geen enkel verschil? Toch wel, zij het puur visueel. Alle boxsprings zijn standaard gestoffeerd en bieden daardoor meteen een luxueuze uitstraling aan je slaapkamer. Voor een gelijkaardig effect, volstaat het om een lattenbodem in een gestoffeerd bedframe te plaatsen.

Een weloverwogen en geïnformeerde beslissing

Bij het kiezen tussen een boxspring en een lattenbodem zijn er verschillende factoren om te overwegen. Jouw persoonlijke slaapvoorkeuren, slaapbehoeften en de esthetiek van je slaapkamer spelen allemaal een rol bij jouw beslissing. Overweeg zorgvuldig de diverse hierboven beschreven aspecten zoals het ligcomfort, de stijl, de instaphoogte, de opbergruimte en de duurzaamheid bij het maken van je keuze. 

Een bezoek aan een Ergosleep® winkel in je buurt om beide opties uit te proberen en deskundig advies in te winnen, kan je helpen een weloverwogen beslissing te nemen. Of je nu kiest voor het weelderige comfort van een boxspring of de eenvoud van een lattenbodem, de beslissing zou moeten resulteren in een betere nachtrust en een slaapkamer waar je elke dag naar uitkijkt om te ontspannen. Een 8-minuten durende SLAAP-DNA meting biedt een belangrijke hulp aan onze slaapadviseurs die je helpen het juiste bed voor jou te vinden. Maak nu al een afspraak en slaap binnenkort als een roos in het bed van je dromen.