Fabel of feit? “Slapen op de grond is goed”
De veronderstelling dat “slapen op de grond goed is”, is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Voor 1871 sliepen we namelijk allemaal op de grond. Bovendien is dit in verschillende Aziatische landen geen uitzondering, maar de regel. Het is natuurlijk niet omdat iets gebruikelijk is, dat het daarom ook goed is. We wegen de voor- en nadelen van slapen op de grond tegen elkaar af.
Het is inderdaad zo dat je een redelijk natuurlijke houding bereikt op de grond, maar de meest natuurlijke houding bekom je uiteindelijk in een bed dat volledig afgesteld is op je SLAAP-DNA®. Slapen op de grond is alleszins, ergonomisch gezien, beter dan slapen op een matras die tekenen van kuilvorming vertoont. Door een slappe matras hou je een slechte houding aan gedurende je slaap. En een slechte houding resulteert onvermijdelijk in chronische rugklachten.
Verder vormt de grond een goed ventilatiesysteem. De grond herbergt meer tocht en is sowieso kouder. Op die manier kan je lichaam goed verluchten en vermijd je de komst van schimmels en bacteriën. Daarentegen is een matras die slecht ventileert een broeihaard van microben. Gelukkig vangt een geschikte bedbodem het probleem van een slecht ventilerende matras op!
Slapen op de grond kent immers ook zijn nadelen. Zo kan de grond je doorbloeding afklemmen, waardoor je een onrustige slaap tegemoet gaat. Bovendien zal je bij het opstaan geconfronteerd worden met verschrikkelijk stijve ledematen, wat je niet overkomt bij een goed bed.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels.
Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet. Ga dus op zoek naar een matras die niet te zacht en niet te hard is, de juiste ondersteuning biedt, alsook goed ventileert. Een mooi en uitgebreid aanbod kan je hier vinden.