Een topper op je matras, zinvol of niet?

Geplaatst op:

Heb je daadwerkelijk een topper nodig of is het een overbodige luxe? Ontdek de zin en onzin van een topper op je matras. Wanneer kan een topper wél een goede investering zijn?

Wat is een topper?

Een topper, topmatras of topdekmatras is een dun matras dat je bovenop je gewone matras legt, meestal met de belofte van extra comfort.

Wat doet een topper niet?

Een topper wordt vaak aangeprezen als een manier om het comfort van je bed te verbeteren. Ondersteuning biedt een stopper sowieso niet, daarvoor is een topmatras veel te dun – gemiddeld zo’n 8 tot 10 centimeter. En het comfort-argument dan? Ook dat argument heeft een kanttekening. Echt kwalitatieve matrassen zijn al voorzien van een hoogwaardige toplaag die dezelfde functie vervult als een losse topper. Deze toplaag is geïntegreerd in de matras en is ontworpen om extra comfort te bieden. Het is bij dit soort matrassen dus overbodig om ook nog te investeren in een aparte topmatras.

Wanneer is een topper wél zinvol?

Hoewel een topper in veel gevallen overbodig kan zijn – tenminste bij een comfortabele matras van hoge kwaliteit, zijn er situaties waarin een topper wél een waardevolle toevoeging is voor je slaapsysteem.

Topper op een een gestoffeerde matras

Een gestoffeerde boxspringmatras is normaal gezien afgewerkt in dezelfde stof als de boxspring eronder. Een topper zorgt ervoor dat de gestoffeerde matras netjes blijft en een esthetisch geheel vormt met de boxspring – dat is die luxueuze hotellook. Je verstopt de gestoffeerde boxspring natuurlijk niet onder een hoeslaken, maar je doet een hoeslaken rond de topper. Extra voordeel is dat de topper makkelijk te hanteren is bij het verschonen van je bed, aangezien hij dun en licht is. Je kan ook zonder grote inspanningen de topper omdraaien of laten verluchten. 

Topper op twee eenpersoonsmatrassen:

In een tweepersoonsbed met twee aparte eenpersoonsmatrassen heb je vaak te maken met een spleet tussen de matrassen. Dit kan oncomfortabel zijn, vooral als je graag in het midden van het bed slaapt. Een tweepersoonstopper kan in dat geval een goede oplossing bieden door de rand tussen de matrassen te overbruggen en een glad, doorlopend slaapoppervlak te creëren. Dit kan je slaapcomfort aanzienlijk verbeteren.

Misverstanden over toppers

Sommige bedrijven en merken promoten toppers als een oplossing voor een verouderde matras. De suggestie is dat je met een nieuwe topper de levensduur van je matras kunt verlengen en het comfort herstelt zonder een nieuwe matras te hoeven kopen. Geen goed idee!

Wanneer je matras tekenen van slijtage vertoont, zoals kuilvorming of verzwakte ondersteuning, zal een topper dit soort problemen niet verhelpen. Een topper kan de basis van de matras nu eenmaal niet herstellen en zal na enkele weken of maanden waarschijnlijk dezelfde gebreken vertonen als de matras zelf. Uiteindelijk zal je toch een nieuwe matras moeten aanschaffen.

Advies voor een goede nachtrust

Als je matras zijn beste tijd heeft gehad, is het verstandiger om een nieuwe matras aan te schaffen dan te vertrouwen op een topper als tijdelijke oplossing.

Investeer in je slaapcomfort door te kiezen voor een matras van goede kwaliteit die jou een compleet slaapcomfort biedt. waar je ook advies krijgt. Bij Ergosleep® kan je een afspraak maken voor een slaaptest. In amper 8 minuten ontdek je je ideale slaapoplossing op basis van je SLAAP-DNA®.

Boek een gratis slaaptest bij een Ergosleep®-winkel in jouw buurt.

Topper op het bed